Voedselconsumptie van 1-79 jarigen tussen 2012-2014 in Nederland

De RIVM onderzocht tussen 2012-2014 de consumptie In Nederland van 1-79 jarigen. En ze hebben hierbij gekeken naar de soort voedingsmiddelen die gegeten en gedronken worden. Maar ook naar hoeveel, waar en wanneer ze de voedingsmiddelen gebruikten. Daarnaast hebben ze gekeken of de voedselconsumptie is veranderd in vergelijking met 5 jaar eerder.

Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek?

  • Een Nederlander gebruikt gemiddeld per dag ruim 3 kg aan eten en drinken. Hiervan is bijna 2 kg in de vorm van thee, koffie water, frisdranken, sappen en alcohol. En van de overige voedingsmiddelen is ongeveer 41% van dierlijke oorsprong.
  • Misschien niet verbazingwekkend, maar jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. Wat er wordt gegeten verschilt nauwelijks tussen de groepen. Wel eten kinderen relatief meer zuivel en fruit dan volwassen en drinken ze iets minder (niet) alcoholische dranken.
  • Toch eten Nederlanders eten nog steeds voornamelijk thuis en over de hele dag verspreid.
  • En de voedingsmiddelen die vaker buitenshuis worden gegeten zijn dan koek en gebak, fruit en vis.
  • Opmerkelijk is dat kinderen 20% meer zijn fruit gaan eten ten opzichte van een onderzoek van 5 jaar hiervoor.
  • De consumptie van alcohol, aardappelen, vetten, zuivel, koek en gebak en vlees, nam af.
  • Maar het gebruik van niet-alcoholische dranken nam toe.
  • Daarnaast bleef de groente- en broodconsumptie ongeveer gelijk.

Hoe vaak eten Nederlanders bepaalde voedingsmiddelen?

  • In ieder geval eten Nederlanders niet vaak peulvruchten of vis.
  • En wordt vlees op 90% van de dagen gegeten. Dit geldt met name voor bewerkt vlees.
  • Aardappelen worden ongeveer een halve week geconsumeerd.
  • Daarnaast wordt fruit op 5 dagen per week gegeten.
  • En de hoeveelheid groenten worden op 6 dagen per week gegeten.
  • Ook blijven jonge kinderen op meer dagen fruit eten dan volwassenen.

Op welke tijden eten Nederlanders hun voedingsmiddelen?

  • Nederlanders eten verspreid over de dag en de avond.
  • De meeste mensen ontbijten tussen 7:30-9:00 uur.
  • Ze lunchen tussen 12:00-13:00 uur.
  • En de avond maaltijd is rond 18:00 uur.

Waar eten Nederlanders hun voedingsmiddelen meestal?

  • Van alle groepen voedingsmiddelen wordt bijna alles in een thuissituatie gegeten of gedronken.
  • Met  de kanttekening dat volwassen en adolescenten relatief vaker op school of op het werk eten.
  • En de ouderen eten juist meer thuis.

Welke veranderingen zijn er naar voren gekomen uit dit onderzoek?

  • De laatste jaren is de consumptie van onder andere aardappelen, vetten, oliën, alcoholische dranken, zuivel, koek, gebak en vlees gedaald.
  • En is de inname van groenten en graanproducten ongeveer gelijk gebleven.
  • Daarnaast is de consumptie van niet-alcoholische dranken (met name koffie, thee en water), kruiden en sauzen toegenomen.
  • Daarbij laten kinderen en volwassenen vergelijkbare veranderingen zien.
  • Met als opmerkelijk verschil dat kinderen wel meer fruit zijn gaan eten.

Meer informatie over voedselconsumptie in Nederland

Natuurlijk is er veel meer informatie over de voedselconsumptie in Nederland uit dit onderzoek naar voren gekomen. Wilt u uitgebreid informatie over dit rapport lezen?

Lees verder   17.4.1.1

Ook interessant?

Share This