Wintercompote pruimen, abrikozen, peer en appel met noten

Hoe eet je nu een wintercompote pruimen, abrikozen, peer en appel met noten? Deze kun je zowel warm als koud eten. Natuurlijk zitten er ook veel fruitsuikers in deze compote. Maar in het geheel bevat deze compote veel vitamines, mineralen en essentiële vetzuren bevatten? Dus een gewone portie wintercompote eten is zo verkeerd nog niet!

Enkele ditjes en datjes over abrikozen

Abrikozen zijn steenvruchten die van origine uit China komt. Tegenwoordig groeien ze erg goed in mediterrane landen. Wist je dat ze caloriearm en vezelrijke zijn? Je kunt ze vers eten, maar ze zijn ook in gedroogde vorm te koop. In de gedroogde vorm zijn ze oranje gekleurd als ze gezwaveld zijn. De niet gezwavelde zijn bruin van kleur. Daarnaast bevatten abrikozen verschillende vitaminen en mineralen. Zoals provitamine A, ijzer en kalium. En zijn ze ook rijk aan vitamine E. Abrikozen zijn op allerlei manieren ook lekker in recepten verwerken. Door ze simpelweg in kleine stukjes te snijden en deze aan yoghurt met wat zemelen en een beetje honing toe te voegen, kun je er ook van lekker en gezond genieten!

Personen

6-8

Bereidingstijd

15 Minuten

Ingrediënten

  • 225 gr Pruimen zonder pit (gedroogd)
  • 225 gr Abrikozen zonder pit (gedroogd)
  • 225 gr Peren (gedroogd)
  • 225 gr Appels (gedroogd)
  •   50 gr Sultana’s
  •   50 gr Gehakte walnoten
  •   50 gr Geschaafde amandelen
  •     2     Citroenen (in schijfjes)
  •     3  tl Kaneel
  •     3  tl Nootmuskaat
  • 1/2   l Versgeperste sinaasappelsap

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng alle vruchten in een grote kom.
  • Leg de helft van de vruchten in een grote ovenschaal en bedek met de helft van de citroen.
  • Verdeel de rest van het vruchten-notenmengsel en bedek met de andere helft van de citroen.
  • Bestrooi met de specerijen en overgiet met de sinaasappelsap.
  • Zet  de schaal 20 minuten in de oven.
  • Laat de compote even afkoelen.
  • Eet smakelijk.

Misschien is dit recept ook interessant?

Frans nagerecht: Clafoutis met fruit

Lees verder

140117