Yoghurt met fruit en noten

Als je yoghurt lekker vindt, kun je hier op verschillende momenten van de dag van genieten. Daarnaast kun je jezelf afvragen of het ook de moeite waard is om eens van type yoghurt te veranderen. Want er zijn nogal wat verschillen in de soorten yoghurt die in de winkelschappen terug te vinden zijn. En het leuke is dat je yoghurt op een heel eenvoudige manier  kan ‘aankleden’ met wat lekkere ingrediënten zodat het er voor het oog leuk uitziet. En daarnaast is het ook erg lekker door zoiets eenvoudigs toe te voegen als kaneel en chocolade. Pure yoghurt met pure ingrediënten, zonder onnodige toevoegingen kunnen je een fijn en gezond verzadigingsgevoel geven.

Enkele ditjes en datjes over yoghurt

Yoghurt is een melkproduct. In de fabriek voegen ze aan de melk, melkzuurbacteriën toe en dit laten ze dan even staan. En op deze manier ontstaat er yoghurt. Tegenwoordig kun je in de winkel uit zeer veel verschillende soorten yoghurt kiezen. Welke keuze je ook maakt, kies voor een ‘onbewerkte’ yoghurt. Dus kies niet voor een yoghurt waar allerlei smaken of suikers aan zijn toegevoegd. Wat zijn de verschillen tussen yoghurt?

  • Griekse yoghurt is erg vet en bevat 3 keer zoveel vet als een magere yoghurt. Het vet uit de Griekse yoghurt bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
  • Bulgaarse yoghurt is een yoghurt die gemaakt is van ingedikte melk en magere melkpoeder. Vaak is deze vetter dan een volle yoghurt.
  • Kefir is minder vet dan de Bulgaarse yoghurt en er zijn melkzuurbacteriën en gisten toegevoegd. Bevat een beetje koolzuurgas, waardoor het een beetje prikt.
  • Skyr bevat weinig vet en veel meer eiwitten waardoor je een langer verzadigingsgevoel kunt hebben.
  • Yoghurt met kokossmaak, kunnen gemaakt worden van koemelk, geitenmelk of soja. Bij yoghurtproducten die gemaakt zijn op basis van kokosmelk, soja of ander plantaardige producten is het belangrijk dat er voldoende eiwit in zit en dat er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is.
  • Geitenyoghurt bevat ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten en vetten als yoghurt van een koe.
  • Naast gewone yoghurt is er ook vruchtenyoghurt verkrijgbaar. Deze is aangezoet met suiker of een zoetstof.

Personen:

1

Bereidingstijd:

5 Minuten

Ingrediënten:

  • 150 ml    Yoghurt
  • 3 el.         Blauwe bessen (vers of uit diepvries)
  • 1              Peer (in stukken gesneden)
  • 2 el.         Peccannoten
  • 1/2 el.     Geraspte pure chocolade
  • 1/2 el.     Kokossnippers
  • 1/2 tl.      Kaneel

Bereidinging:

  • Was de peer, verwijder het klokhuis en snijdt de peer in kleine stukken.
  • Vul een schaaltje met 150 ml yoghurt.
  • Leg de stukjes peer en de blauwe bessen op de yoghurt.
  • Bedek alles met de kokossnippers, de peccannoten, kaneelpoeder en de geraspte chocolade.

Tips:

  • Vervang de kokos en de chocolade snippers door 1 eetlepel honing.
  • Meng ook eens een eetlepel lijnzaad door de yoghurt.

Misschien is dit recept ook interessant?

Griekse spinaziesoep met yoghurt.

Lees verder
121018O