Kun je vis marineren?

Vis is net als andere vleessoorten goed te marineren. Dit is misschien wel een heel eenvoudig voorgerecht. Maar door de vis te marineren zet je snel iets gezonds en lekkers op tafel. Met wat mooie versiering als takjes van bijvoorbeeld dille en kleine stukjes tomaat, ziet een bord er feestelijk opgemaakt uit. Bovendien is gerechtje vetarm en eiwitrijk. Op deze wijze krijg je ook door de combinatie met olijfolie en avocado, veel gezonde enkelvoudige vetzuren binnen! Dat is toch ook meegenomen naast de lekkere smaken.

Enkele ditjes en datjes over avocado

Wat is avocado? Een groente- of fruitsoort? Misschien is het tegen de verwachting in van veel mensen, die denken dat avocado een groentesoort is. Maar behoort ze tot de fruitsoorten. Daarnaast is het ook minder bekend dat er verschillende soorten avocado’s  zijn, met diverse vormen en kleuren. Hierbij kun je denken aan groene en zwarte kleuren en aan peervormige en ronde vormen. Het gewicht van avocado’s varieert tussen de 220 gr. en zo’n 1,5 kg. Ze bevatten zo’n 20 verschillende soorten vitamines! Daarnaast is het heel opmerkelijk dat avocado veel vetten bevat. En dit is een belangrijke reden voor veel mensen om ze daarom niet of weinig te eten. Dat is erg jammer. Waarom? Omdat bijna al het vet van een avocado bestaat uit enkelvoudig onverzadigd vet. Deze vorm van vet is juist de goede vorm van vet voor hart- en bloedvaten.

Personen:

6 personen

Bereidingstijd:

20 minuten

Marineer tijd:

60 minuten

Ingrediënten:

  • 675 gr.   Heilbot of zeebaars of zalmfilet zonder vel
  •     3        Limoenen (uitgeperst)
  •     1        Rode peper (zonder zaad en fijngehakt)
  •     1 el.   Olijfolie
  •     2 el.   Verse dille of koriander
  •               Verse peper naar smaak

Ingrediënten voor de avocadosalsa:

  •   1        Rijpe avocado (ontveld, ontpit en in stukjes gesneden)
  •   4        Grote, stevige tomaten (ontveld, zonder zaadjes en in stukjes gesneden)
  •   1 el.   Citroensap
  •   2 el.   Olijfolie

Bereiding:

  • Snijd de vis in repen van ongeveer 5 x 1 cm.
  • Leg ze in een ondiepe aardewerk schaal en schenk er limoensap over.
  • Keer de reepjes zodat de vis helemaal met limoensap is bedekt.
  • Dek af en laat 1 uur marineren.
  • Maak nu de salsa.
  • Voeg in een kom alle salsa ingrediënten bij elkaar.
  • Meng dit geheel goed en plaats op een koele plaats.
  • Strooi hierna de fijngesneden rode peper over de vis.
  • Sprenkel de olijfolie erover en schep de vis om.
  • Laat de afgedekte vis nu weer verder marineren.
  • Haal de vis na een uur uit de marinade en verdeel over de borden.
  • Versier de borden met dille of koriander.
  • Serveer de salsa in een apart schaaltje en zet op tafel.

Tip:

  • Je kunt de salsa ook over de borden verdelen en hier bovenop de vis leggen.
  • Vervang de salsa eens door de vis op een bedje van zwarte linzen te leggen.
  • Met wat verse knoflook in de salsa heb je een nog iets pittigere combinatie.

Misschien is dit recept ook interessant?

Geroosterde tomaten mozzarella en basilicumolie

Lees verder

280317

 

 

Ook interessant?

Share This